ANTIOXIDANTY LAICKY

Antioxidanty pomáhají chránit organismus před volnými radikály.

Antioxidant = proti kyslíkový/protioxidační

Volné radikály se uvolňují při metabolických procesech. Lidský metabolismus je v podstatě chemická továrna (další důvod proč nevyvolávat hysterii ohledně chemikálií, chemikálie jsou totiž všude a ve všem a každý jed i lék dělá dávka). Vytváří si sám co potřebuje a umí se o sebe postarat.

Každý receptor má látku, která do něj zapadne (zámek a klíč, snaží se na něco navázat). A když dochází místa k navázání tak, jako lidé v řadě na docházející pomeranče ve slevě, se „pobijí“.

Volný radikál bez antioxidantu může takto buňku poškodit a ta přestává fungovat.

Jde tedy o to jak organismus pracuje. Má vlastní antioxidanty (nejčastěji ve formě enzymů) a řeší si tyto situace sám. A ve stresu (nechce se do práce, děti, partner apod) záleží na tom, jak si organismus dokáže se stresem poradit. Pokud špatně, tak si s tím imunitní systém neporadí.

Čím více se stresujeme, tím více trpíme určitými nemocemi. I stáří, tedy opotřebení buněk vede k pomnožování volných radikálů.


Některé choroby, které mohou mít svůj původ ze stresu:

– Kardiovaskulární onemocnění
– Rozvoj nádorových onemocnění
– Předčasné stárnutí
– Porucha imunitního systému
– Asteoskleroźa
– Záněty a selhání činnosti ledvin
– Revmatická artritida
– Degenerativní onemocnění sítnice

Když se volný radikál dostane do tukové části buňky, tak už se dostane bez problémů dovnitř. Jakmile se dostane k proteinům buňky, buňka přestává dýchat a nemá šanci fungovat dál. Pokud se solný radikál dostane do DNA, dojde k poškozeným řetězovým reakcím a mutaci buňky.


Mezi antioxidanty patří:

– Vitamin E
– Vitamin C
– Koenzym Q 10
– Karotenoidy
– Flavonoidy, katechiny
– Kyselina kávová
– Kyselina rozmarýnová
– Kumariny
– Diterpeny (v čeledi Lamiaceae, např. v šalvěji a rozmarýnu)

A také vitamin A, ovšem tím se dá „předávkovat“, takže ho do seznamu výše přímo neuvádím. Prekurzory vitaminu A (tedy to z čeho si ho tělo samo vytvoří jak potřebuje) však máme ve stravě.

Antioxidantů je dobré mít trochu více, ale ne moc – pak totiž může opět docházet k mutaci buněk (dle studií).

Jak jste na tom Vy? Zařazujete do svého jídelníčku dostatek antioxidantů?

 

Autor: Martin Barna