BEZLEPKOVÁ DIETA

Než se pustíme do obsahu příspěvku, chci upozornit, že se tento příspěvek netýká lidí, kteří jsou SKUTEČNĚ intolerantní na lepek (a věřte mi, drtivá většina lidí jí bezlepkovou dietu jen proto, že o ní psali na novinkách jak je super).

Na přiloženém obrázku, či v přiloženém odkazu na celou studii je možné vidět srovnání bezlepkové diety s dietou s lepkem.

Specifika studie:

  • testovací období 7 dní
  • 7 dní bezlepkové diety nemělo žádný vliv na výkonnost, biomarkery zánětlivosti cytokinů, ani na subjektivní hodnocení hledaných negativních gastrointestinálních pocitů


Pokud máte skutečně intoleranci na lepek, může to být znatelné i po jedné slušné porci jídla s jeho obsahem. Takže týden je z tohoto pohledu více než dostačující doba.

Samozřejmě jsem zvědavý na studii v rámci delšího časového horizontu, ovšem 1 týden studie za pomocí exaktních vědeckých metod a měření/kontroly proměnných pro mě určitě znamená více, než „pocity amatéra“, který ani není schopen zhodnotit vliv jeho stravování jako celku na jeho trávení (Nejíme přece nikdy POUZE izolovaný lepek, že ano?).

Můj názor?

Pokud skutečně nemáte intoleranci na lepek (pokud ano, pravděpodobně už o tom víte), nebojte se jíst potraviny obsahující lepek. Jedli jsme je pár tisíc let a stále tady jsme.

Jakto, že tedy tyto intolerance vznikají?

Další věc je ta, že problémem většiny lidí je nedostatek enzymů ve stravě – to je přesně ta šložka potravy, kterou musíte odejmout aby se potravina stala trvanlivou (právě enzymy jsou to, co se podílí na kažení výrobku v průběhu času, ale taky například na trávení daného výrobku ve Vašem zažívacím traktu). A buďte sami k sobě upřímní, kolik z Vás jí denně alespoň pár netrvanlivých, či nezpracovaných potravin?

Jedná se o to, že jako společnost jíme čím dál méně potravin obsahujících enzymy a co je klasická („zdravá“) snídaně za posledních pár desítek let? Nejsou to náhodou cerálie s mlékem? Pořád, pořád dokola pasterované mléko + zpracované obilniny lepkem a bez enzymů. A právě takto může časem vznikat intolerance u některých lidí (zdroj Phil Learney).

Neříkám jezte pouze BIO, nezpracované, netrvanlivé potraviny. Ne pro každého je to v dnešní době dobře možné. Ale určitě apeluji na to, abyste se zamysleli nad svým stravováním jako celkem a sami uvážili, jestli Vašemu tělu dáváte co skutečně potřebuje.

 

Autor: Martin Barna


Zdroje:

http://journals.lww.com/acsm-msse/Fulltext/2015/12000/No_Effects_of_a_Short_Term_Gluten_free_Diet_on.10.aspx