KLASICKÝ ZELENINOVÝ SALÁT S DOMÁCÍ ZÁLIVKOU

 

Ať už budete jíst kdekoliv, v jídelním lístku dozajista narazíte i na zeleninový salát. Jenže prakticky všechny jeho varianty v restauracích, v hospodách či ve fastfoodech obsahují poměrně tučnou a nezdravou zálivku. Vy si však můžete přímo doma připravit výborný zeleninový salát, který bude rychlou, lehkou a zdravou svačinkou.

 

Zálivku nechejte v obchodě

Často se dnes můžete v obchodech setkat s již připravenými a plně ochucenými zálivkami, na jejichž obalu výrobci slibují, že vaše jídlo pozvednou do nepředstavitelných výšin. Koukali jste se ale někdy na složení těchto „výborných“ zálivek? Samý tuk a cukr! Tedy rozhodně nic pro nás, co si hlídáme každý gram bílkovin a sacharidů!

 

Připravte si:

Jedno velké rajče (cca 100 gramů)
Jednu velkou papriku (můžete si vybrat dle chuti, my zde budeme počítat s paprikou červenou sladkou – 100 gramů)
100 gramů polníčkového salátu
100 gramů čekanky bílé
100 gramů římského salátu
20 ml extra panenského olivového oleje
10 ml čerstvé citrónové šťávy
Sůl a pepř

 

Pouštíme se do vaření!

Do velké mísy nakrájejte na větší kousky všechnu zeleninu a následně ji pořádně promíchejte. V malé sklenici či “zavařovačce” připravte salátovou zálivku, a to z oleje, citrónové šťávy, soli a pepře. Zálivku buď skutečně velmi dobře promíchejte, aby se všechny přísady perfektně propojily, nebo protřepte v zavařovací sklenici, která se proto k tomuto účelu hodí lépe. Následně nalijte zálivku na salát a opět dobře promíchejte.

Takto připravený salát bude nejen dobře vypadat a chutnat, ale také bude obsahovat spoustu vitamínů. Kupříkladu se bude jednat o vitamíny A, B, C, K, D a E. Z minerálních látek pak najdete v takovém salátu draslík, hořčík, vápník, železo, zinek a jód.

Ingredients of Fresh vegetable salad on olive wood cutting board
 

Tip na závěr:

Do salátu můžete samozřejmě přidat jakoukoliv jinou zeleninu, která vám chutná. Meze se v tomto případě nekladou! Navíc i zálivku můžete oživit, a to například čerstvými bylinkami nebo chilli.

100 g
Kcal 48,4
Bílkoviny 1,1 g
Sacharidy 2,9 g
Tuky 3,6 g
Vláknina 0,6 g

 

Autor článku:

Natálie Markovská

Aktuálně je novinářkou na volné noze. V roce 2015 vystudovala obor Ekonomika a právo v žurnalistice na Vysoké škole báňské – Technické univerzitě Ostrava. Jelikož má ke zdravému životnímu stylu, fitness a k výživě blízko, rozhodla se ve svém volném čase vypomáhat tvorbou obsahu na těchto stránkách. Mezi její koníčky patří mimo jiné historické romány, cizí jazyky a cestování. Pokud se o ní chcete dozvědět více: https://www.facebook.com/nattacz