POHANKOVÝ CHLÉB – UŽ NIKDY NEBUDETE CHTÍT JINÝ

 

Vyzkoušeli jste někdy pohankový chléb ze supermarketu? Že ne? Tak to o hodně přicházíte! Tento totiž naprosto chuťově bezkonkurenční a zdravý chleba je na první příčce v pomyslném žebříčku! Jenže, když si jej budete chtít koupit v obchodě, připravte si na celý malinkatý bochník alespoň 45 Kč. Vy si jej ale můžete připravit doma a ušetřit tak spoustu peněz.

 

Připravte si:

5 brambor (tedy zhruba 500 gramů)
2 kg pohankové mouky
Žitný kvásek
Jednu lžíci cukru (tedy asi 15 gramů)
Sůl
Kmín
Nízkotučné mléko (stačí jeden hrníček)
Vodu (na potření chleba)
Rostlinný olej na vymazání formy na pečení

 

Pouštíme se do přípravy!

Brambory uvařte ve slupce, oloupejte a nastrouhejte. Přidejte mouku, sůl, kmín a vzešlý kvásek, na který budete potřebovat zmíněný cukr. Propracujte v těsto a hněťte alespoň 15 minut. Podle potřeby přidejte vodu nebo mléko tak, aby se těsto příliš nelepilo k nádobě. Těsto nechejte asi hodinu kynout v teple v ošatce pod utěrkou.

Těsto následně opět propracujte a dejte na olejem vymaštěný plech nebo pekáč. Před pečením chléb ještě potřete vodou a vložte do vyhřáté trouby, do které zároveň umístěte nádobu s vodou, aby se chléb během pečení příliš nevysušil.

Pohankový chléb pečte asi 60 minut přibližně na 200 °C v závislosti na typu trouby.

pohankový chléb 2

 

Tip na závěr:

Pro úspěch s tímto receptem je důležité, aby všechny suroviny měly pokojovou teplotu. Navíc do těsta můžete přidat na větší kousky nakrájené vlašské ořechy. Ty chlebu dodají naprosto novou výbornou chuť!

100 g
Kcal 266,16
Bílkoviny 9,22 g
Sacharidy 51,92 g
Tuky 2,4 g
Vláknina cca 8,44 g

 

Autor článku:

Natálie Markovská

Aktuálně je novinářkou na volné noze. V roce 2015 vystudovala obor Ekonomika a právo v žurnalistice na Vysoké škole báňské – Technické univerzitě Ostrava. Jelikož má ke zdravému životnímu stylu, fitness a k výživě blízko, rozhodla se ve svém volném čase vypomáhat tvorbou obsahu na těchto stránkách. Mezi její koníčky patří mimo jiné historické romány, cizí jazyky a cestování. Pokud se o ní chcete dozvědět více: https://www.facebook.com/nattacz