Proč při přijmu stravy s vysokým obsahem sodíku přibíráme na váze?

Proč při přijmu stravy s vysokým obsahem sodíku přibíráme na váze?

Nejprve základy:

Sodík nebo sůl je nejhojněji zastoupený kationt v našem extracelulárním prostoru. To je prostor mimo naše buňky. Když zkonzumujeme sodík z naší stravy, naše tělo sodík absorbuje pomocí střev, odkud se dostane do našeho krevního řečiště.

Odsud cestuje do ledvin, kde je filtrován. Poté se vrátí do krevního řečiště, nebo je vyloučen. Množství vstřebaného sodíku je přímo úměrné jeho aktuálnímu množství v krevním séru.

Jaká je normální koncentrace sodíku v krevním séru?

Normální rozmezí množství sodíku v krevním séru se pohybuje mezi 135 – 145 mg/dL a naše tělo toto množství rádo udržuje přísně regulované. Mnoho procesů/systémů v našem těle je jsou udržovány v úzkém rozmezí a říká se tomu stav homeostázy nebo rovnováhy.

Co se stane, když sníte jídlo s vysokým obsahem sodíku?

Sodík je regulován hormonem zvaným aldosteron. V reakci na jídlo s vysokým obsahem sodíku, dojde ke zvýšení hladiny sodíku v krevním séru. Takto se dostane do receptorů žízně do našeho hypothalamu, který nám poté dává signál „napij se“.

Pokud je příjem sodíku vyšší, než je norma, můžeme pocítit zvýšení krevního tlaku. (kromě lidí s citlivostí na sůl) Aby se toto zmírnilo, naše ledviny začnou vylučovat více sodíku a také můžeme pozorovat přesun tekutin z našeho intracelulárního prostoru do extracelulárního prostoru. Děje se tak proto, aby se vybalancovalo vysoké množství sodíku. Dokud se množství sodíku nedostane zpět do homeostázy (rovnovážného stavu), dochází k přechodnému zvýšení množství vody v těle, a tím se zvýší i tělesná hmotnost.

Množství zvýšení hmotnosti je úměrné množství sodíku, které konzumujeme. Takže pokud sníte o 50% více sodíku, než normálně, pak je normální, že se Vám tělesná váha zvýší o ~ 1 – 5%. Toto množství zvýšení tělesné váhy se může ještě navýšit, pokud konzumujete navíc vyšší než normální množství sacharidů, které se poté ukládají do svalů jako glykogen, a ten na sebe váže další vodu navíc (na každý 1g uloženého glykogenu se navíc ukládají 3-4g vody).

Proto přísun sodíku a sacharidů hodně řeší kulturisté v závěru své přípravy na soutěž. Proto to také nevhodným nastavením mohou spíše pokazit, než zlepšit.

Proto Vám může tělesná váha kolísat, i když hubnete či nepřibíráte tuk. Proto s klienty měříme míry a když používáme i tělesnou váhu, srovnáváme průměry z vážení za jedno období s průměry vážení za období další, nikdy ne nahodilé zvážení se jednou v týdnu.

Be Effective

Effective Fitness Training & Motivation

Martin Barna Nutrition

Tvůj Coach

Martin Barna