SVAČINKOVÁ DÝŇOVÁ POLÉVKA

 

I když se na letní stůl hodí spíše nejrůznější saláty, můžete jako ozvláštnění vyzkoušet i dýňovou polévku. Ta je chuťově výborná a jelikož se jedná o zeleninovou polévku, tak je i velmi lehká. Navíc ji můžete díky jejím hodnotám makroživin zařadit do svého jídelníčku jako výtečnou svačinku.

 

Polévka plná draslíku

Kromě podstatných makroživin, které si určitě každý „dietář“ hlídá, se v této polévce také nachází velké množství draslíku. Ten snižuje krevní tlak, je vhodným doplňkem stravy při zvýšené aktivitě centrálního nervového systému, může být používán jako lék při alergii, což se hlavně teď v létě neuvěřitelně hodí, a napomáhá odstraňování odpadních látek z těla. Celkově dýňová polévka přispívá ke zdravému fungování ledvin, slinivky a srdce.

 

Připravte si:

1,5 kg dýně (například Hokaido, nebo dýně máslové, která díky své tenké slupce je jednodušší na přípravu)
Jednu větší bramboru (cca 130 gramů)
Jednu větší cibuli (cca 100 gramů)
Tři stroužky česneku
600 ml vody
500 ml odstředěného mléka
Polévkovou lžíci olivového oleje (15 ml)
Kmín
Muškátový oříšek
Sůl a pepř

 

Pouštíme se do přípravy!

Na oleji osmahněte cibulku, a to jen chvilku, aby chytla barvu, přidejte k ní na kousky nakrájenou, oloupanou a semínek zbavenou dýni a nakrájenou bramboru. Krátce osmahněte, podlijte vodou, přidejte sůl, trošku kmínu a pepře. Přiklopte a nechejte vařit do změknutí (asi 40 minut). Potom odstavte z plotny, přidejte mléko, česnek a ponorným mixérem pořádně rozmixujte. Vraťte na plotnu a přidejte či nastrouhejte jeden muškátový oříšek. Polévka by měla být dost hustá a tak mléko přilévejte podle potřeby.

dp

 

Tip na závěr:

Polévku servírujte v misce, a to buď se sušenými dýňovými semínky, se lžící dýňového oleje nebo se lžící zakysané smetany. Pro ozvláštnění chuti můžete přidat jedno kyselé jablko. Do polévky můžete ale přidat třeba i chilli, nebo teď v létě čerstvou petrželku.

100 g
Kcal 44
Bílkoviny 1 g
Sacharidy 8,8 g
Tuky 0,52 g
Vláknina 1,14 g

 

Autor článku:

Natálie Markovská

Aktuálně je novinářkou na volné noze. V roce 2015 vystudovala obor Ekonomika a právo v žurnalistice na Vysoké škole báňské – Technické univerzitě Ostrava. Jelikož má ke zdravému životnímu stylu, fitness a k výživě blízko, rozhodla se ve svém volném čase vypomáhat tvorbou obsahu na těchto stránkách. Mezi její koníčky patří mimo jiné historické romány, cizí jazyky a cestování. Pokud se o ní chcete dozvědět více: https://www.facebook.com/nattacz